18/10/2012 

L'enginyeria al Servei de la Biomedicina

'La gran diferència entre aquest robot i els que ja existeixen en el mercat actualment és que permetrà treballar la rehabilitació de les estremitats superiors a través d'un robot que sent', explica l'enginyer industrial de l'Institut Guttmann Eloy Opisso. Es tracta d'un prototip on el pacient interactua, per mitjà d'un avatar, amb un sistema de realitat virtual on ell es veu representat al moment de realitzar una activitat amb l'ajuda del robot. Aquest prototip té un sistema de sensors que li permeten recollir dades objetives del pacient, detectar el grau d'assitència que necessita en cada moment de l'activitat i monitorar a temps real el braç.

El coordinador de recerca de l'Institut, Josep Maria Tornos, destaca la complexitat d'aquest prototip: 'no es tracta d'un braç passiu que porta el braç del pacient d'un lloc a un altre, sinó que es treballen diferents moviments per realitzar una activitat com pot ser agafar una gerra d'aigua i omplir-ne un got'.

Des del punt de vista de l'enginyeria suposa una aportació molt innovadora ja que aquesta activitat pot incloure set o vuit moviments diferents i diversos graus de llibertat a l'espatlla, al colze i al canell; 'això ens situa molt per sobre del que hi ha actualment en el mercat', explica David Agustí, director general d'Aquiles Robotic Systems, i afegeix que 'es tracta d'un complex sistema robòtic sensoritzat que permetrà donar informació objectiva al terapeuta de quina és la participació del pacient, guardar-ne les dades i veure'n el seu progrès', 'És una millora molt important en el camp de la rehabilitació', qualifiquen els professionals de l'Institut Guttmann.

La complexitat associada al moviment de les extremitats superiors, tant per la quantitat de moviments implicats com per la precisió que requereixen, fan que aquest projecte esdevingui un gran repte tecnològic a la vegada que un projecte de referència en el R+D+i del país, que aglutina disciplines de l'enginyeria tant diverses com la mecànica, l'electrònica, el software intel·ligent i la realitat virtual (l'avatar del pacient). Aquesta integració de tecnologies de disciplines tant diverses en un projecte d'aquesta complexitat i envergadura requereix un elevat grau de cooperació entre els professionals de la medicina i els enginyers. 'Aquest projecte no hauria estat possible sense la unió de moltes complicitats entre professionals dels diferents camps i aquest trinomi d'empreses'. apunta Martorell.

El treball transversal entre enginyers, metges i terapeutes permet treballar amb una gran precisió, ja que s'estableix un pont de diàleg molt acurat de quines són les necessitats dels pacients per resoldre-les tecnològicament.

Aquest projecte és un primer pas vers l'objectiu de desenvolupar sistemes robòtics que facilitin els moviments dels pacients una vegada han conclòs el procés de rehabilitació i d'aquesta manera facilitar la seva mobilitat en el desenvolupament de la seva activitat diària.

El que va ser un interès inicial d'un enginyer industrial s'ha convertit finalment en un projecte tecnològic de primer nivell que podrà ajudar a moltes persones que, com en Josep Ballester, han patit afectacions neurològiques.

Gràcies a l'excel·lent tasca que han fet els professionals de l'Institut Guttmann, juntament amb el recolzament de la seva família, el Josep ha superat les dificultats associades a l'accident que va patir i és avui un brilant estudiant d'enginyeria industrial.

Els Fulls dels Enginyers 18/10/2012

 
 
 
Copyright © 2021 Aquiles Robotic C. Metalurgia 53-55 - 08908 l'Hospitalet de Llobregat - Barcelona - Spain- T. +34 932 234 188 - info@aquilesrobotic.com _ Info Legal _ Créditos